Varför biter hundar människor? Varje år söker tusentals människor vård för hundbett. Under 2023 registrerades 4 450 personer i Sverige som blivit bitna av hundar och sökt vård [1]. Siffran inkluderar dock inte de fall där personer blivit bitna men inte uppsökt vård. I den här artikeln går vi igenom orsakerna till varför hundar biter människor, om det finns farliga hundraser och vilka förebyggande åtgärder du kan göra själv.
Varför biter hundar människor?
Alla hundar kan bita. Det spelar ingen roll om det är den gamla familjehunden som ni haft i 10 år, den lilla valpen eller grannens okända hund.
För hundar är bett ett naturligt sätt att försvara sig på, även om det är något som inte är önskvärt när vi lever tillsammans. Hundar kan också bita för att utforska, under lek och för att skada.
Hundar är i grunden fredliga djur som sällan söker konflikt. De biter oftast som en reaktion på att de känner sig hotade, har smärta eller befinner sig i en pressad situation som de inte vet hur de ska hantera.
En hunds benägenhet att bita eller visa aggressivt beteende är individuell och beror på mer än bara genetik. Andra faktorer som oansvarigt hundägarskap, socialisering, träning, hälsa och människans beteende spelar också roll [3]. Andra faktorer som ålder, kön, boendesituation och kroppsstorlek kan också påverka aggressivt beteende [5].
Barn och hundbett
En nederländsk studie visade att barn oftast blir bitna hemma av hundar de känner till, och de får oftare bett på huvudet än vuxna [2]. Eftersom barn är på samma ansiktshöjd som hundens så ökar också risken för ansiktsskador [3]. Många av dessa incidenter sker när barnen inte är under uppsikt av en vuxen.
Barns naturliga beteenden, som att springa, skrika, gripa, slå, göra snabba och snärjande rörelser samt ha en stirrig blick, gör att de löper större risk att drabbas av hundbettsskador [3].
Så kan du skydda dina barn mot hundbett:
- Lär barn hur man ska bete sig runt hundar. Till exempel att låta hunden vara när den vilar, äter eller sover. Att inte dra i svans, öron, trampa på eller vara hårdhänt mot hunden. Det är också viktigt att barnen inte tar mat, leksaker eller andra resurser från hunden. Det är något endast en vuxen ska göra om det behövs, som kan tolka hundens kroppsspråk och förstå skillnaden mellan lek och allvar.
- Lämna inte små barn ensamma med hundar utan tillsyn.
- Lär barn om hur hunden fungerar. Hundar tycker inte alltid om kramar och lek på samma sätt som oss människor. Visa barnen hur hundar leker och vilka tecken de bör vara särskilt uppmärksamma på. Till exempel att respektera om hunden drar sig undan, har en stirrig blick eller stel kroppshållning.
Det är viktigt att du som hundägare tar ditt ansvar och undviker att sätta både barn och hund i situationer de inte kan hantera. Som vuxen bär du det yttersta ansvaret för att skapa en trygg miljö där både barn och hund kan samexistera på ett säkert sätt.
Straffa aldrig en hund som visar att den är obekväm. Istället för att straffa, lär dig av situationen och arbeta för att förebygga att det händer igen. Om du straffar en hund som ger varningssignaler mot ett barn riskerar du att hunden hoppar över dessa varningar i framtiden och istället går direkt på ett bett, eftersom den har lärt sig att varningarna inte respekteras.
Ägare och hundbett
Hundägare är mer utsatta för att bli bitna, särskilt när de interagerar med sina egna hundar [2]. Det är inte så konstigt eftersom de ofta är i nära kontakt med sina hundar – då ökar risken för att bli biten, både avsiktligt och oavsiktligt. Dessa incidenter tenderar dock att ha mindre allvarliga konsekvenser, även om det finns undantagsfall.
Så kan du skydda dig själv:
- Lär dig läsa hundspråk. Förstå hundens signaler för att kunna avgöra när den känner sig obekväm eller hotad. Vår onlinekurs ”Hundens språk och känslor” kan hjälpa dig att förstå dessa tecken bättre.
- Se över ditt egna beteende runt din hund. Ge hunden lugn och ro när den vilar, äter eller sover och undvik att vara fysiskt hårdhänt eller närgången om den är obekväm. Det är också viktigt att inte ta hundens mat, leksaker eller andra resurser utan anledning. Öva in byteshandel för att förebygga resursförsvar och för att lära in hunden att släppa saker.
- Undvik aversiva metoder och bestraffningar. Detta riskerar att påverka er relation negativt och öka problembeteenden och aggression. Läs mer om bestraffningar i hundträning här.
Respektera en hund som säger ifrån. Tyvärr ser många hundägare det som ett tecken på ”bristande ledarskap” om deras hund morrar eller markerar mot dem, och straffar hunden i tron att det ska lösa problemet. Tvärtom kan detta leda till att hunden tar till bett nästa gång, eftersom den lär sig att varningssignalerna inte respekteras. En hund som markerar med sitt språk gör det på ett naturligt och sunt sätt för att sätta gränser. Fokusera på att arbeta med de situationer som får hunden att markera, snarare än att korrigera hundens sätt att säga ”stopp”.
Hundbett i offentliga miljöer
De flesta hundbett som sker på offentliga platser drabbar personer som inte äger hunden, och dessa bett är ofta allvarligare [2]. För att minska antalet bett på offentliga platser bör hundägare bli mer medvetna om att deras hund kan skada andra och ta större ansvar.
Så kan du skydda omgivningen:
- Håll din hund kopplad i offentliga miljöer.
- Ha ett bra koppel eller en bra sele som hunden inte kan backa ur.
- Låt inte hunden hälsa på okända människor. Även om din hund vanligtvis gillar människor så kan oförutsedda saker ske i interaktionen med okända människor.
- Våga säga ”STOPP”. Om okända barn eller människor är på väg mot din hund är det viktigt att du är bestämd och säger stopp.
- Undvik områden med lösspringande hundar.
- Undvik rastgårdar med okända hundar och människor.
- Utsätt inte hunden för större press än den klarar av.
Som hundägare har du ett strikt hundägaransvar för din hund, vilket innebär att du är ansvarig om din hund orsakar skada eller biter någon annan, oavsett omständigheterna. Det är därför viktigt att du vidtar åtgärder för att skydda både omgivningen och din hund från onödiga incidenter.
Hjälper det att förbjuda hundraser?
Frågan om hur hundbett och hundattacker bäst kan förebyggas är ett ämne som ofta väcker debatt. Ett tillvägagångssätt är att införa lagar som riktar sig mot specifika raser, så kallad rasbaserad lagstiftning (BSL), där vissa hundraser eller typer av hundar förbjuds. Ett annat tillvägagångssätt är icke-rasbaserad lagstiftning (nBSL), som fokuserar på att främja ansvarsfullt hundägande. Hjälper det att förbjuda raser?
Rasbaserad lagstiftning har i flera studier från olika länder visats vara olämplig och ineffektiv för att minska skador och dödsfall orsakade av hundbett [2, 3, 4, 6]. I Storbritannien har man sett en ökning av hundattacker under 2024 trots rasförbudet mot XL Bullys [7].
Rasförbud är ineffektivt eftersom det inte tar hänsyn till viktiga faktorer som påverkar aggressivt beteende; till exempel hundägarens erfarenhet och ansvar, hundens socialisering och andra miljöfaktorer. De raser som orsakar flest bett är de raser som är populära, eftersom de finns i större antal [3, 4, 6]. Därför har rasförbud en liten effekt på det totala antalet bett. Rasförbud tar också inte hänsyn till hundägarens roll – en oansvarig ägare kan skapa problem oavsett vilken ras hunden har. Det är mer effektivt att fokusera på utbildning och säkerhetsåtgärder istället för att förbjuda vissa raser.
Referenser
[1] Socialstyrelsens statistik, antal patienter med ICD-10-diagnoskoden W54 (biten/angripen av hund) som vårdades inom sluten/öppenvård år 2023. [2] Cornelissen, J. M. R., & Hopster, H. (2009). Dog bites in The Netherlands: A study of victims, injuries, circumstances and aggressors to support evaluation of breed specific legislation. The Veterinary Journal, 186(3), 292-298. [3] AVMA. (2001). A community approach to dog bite prevention. Journal of the American Veterinary Medical Association 218, 1732–1749. [4] Rosado, B., García-Belenguer, S., León, M., Palacio, J. (2007). Spanish dangerous animals act: effect on the epidemiology of dog bites. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research 2, 166–174. [5] Mikkola, S., Salonen, M., Puurunen, J., Hakanen, E., Sulkama, S., Araujo, C., & Lohi, H. (2021). Aggressive behaviour is affected by demographic, environmental and behavioural factors in purebred dogs. Scientific Reports, 11(1). [6] Nilson, F., Damsager, J., Lauritsen, J., & Bonander, C. (2018). The effect of breed-specific dog legislation on hospital treated dog bites in Odense, Denmark—A time series intervention study. PLOS ONE, 13(12), e0208393. [7] The Independent. (2024). Dog attacks and XL Bully ban. Hämtad 16 december 2024, från https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/dog-attacks-xl-bully-ban-b2605478.html