En stoppsignal är mer stressande för hunden än elhalsband och stackel. Det visar en studie från 2012 som jämförde hur elhalsband, stackel och stoppsignal påverkade polishundars stressnivå och inlärning. Stoppsignalen var också den metod som hade sämst inlärningseffekt, och samtliga bestraffningar visade på höga stressnivåer; både fysiologiska och beteendemässiga.
Användning av elhalsband och stackel är olagligt i Sverige.
Så gick studien till
Studien omfattade 42 tyska polishundar av rasen belgisk malinois. Hundarna genomgick tre olika träningssessioner; ett med elhalsband, ett med stackel och ett med stopp-signal. Hundarna provocerades under testsessionerna så att de gjorde misstag, för att sedan bestraffas med den specifika metoden. Hundarnas reaktioner på de tre olika metoderna observerades och stressnivåerna mättes med salivkortisols-koncentrationer. Testet upprepades sedan igen för att utvärdera metodens inlärningseffekt.
Studiens resultat
Av de tre olika bestraffningsmetoderna var det stoppsignalen som hade sämst inlärningseffekt och högst stresspåverkan. Alla tre metoder visar på höga kortisolvärden och stressrelaterade beteenden.
- Elhalsbandet hade en inlärningseffekt på 39 av 42 hundar, och 15 hundar visade maximala
- Stackel hade en inlärningseffekt på 32 av 42 hundar, och 10 hundar visade maximala kortisolvärden
- Stoppsignalen hade en inlärningseffekt på 3 av 42 hundar, och 17 hundar visade maximala kortisolvärden
Därför är det problematiskt med bestraffningar
Jag skulle ljuga för dig om jag påstod att bestraffningar inte fungerar, för det gör de. Ibland kan man till och med se resultat snabbare än med belöningsbaserade metoder, just för att man jobbar med så starka känslor som obehag och rädslor.
När du bestraffar din hund fokuserar du på beteendet snarare än på den underliggande orsaken till beteendet. Detta gör bestraffningar till en bekväm genväg, vilket förklarar deras popularitet i TV-program och hos instruktörer som fokuserar på ”quock fixes”.
Dessa metoder är dock inte etiskt försvarbara och kommer med stora risker.
Risker med bestraffningsmetoder:
- Hunden utsätts för onödig stress
- Hunden kan bli mindre självsäker och självständig
- Er relation kan påverkas negativt
- Inlärningseffekten kan försämras
- Du får en hund som gör saker för att UNDVIKA snarare än att UPPNÅ
- Du jobbar med beteendet och inte orsaken till beteendet
- Det är svårt att lyckas med timing och styrka
- Bestraffningar baseras på obehagliga känslor
Studien som sådan är dock väldigt intressant. Det är tänkvärt att en vanlig bestraffningsmetod i Sverige, har sämre inlärningseffekt och orsakar högre stress än olagliga metoder som el och stackel. Det är också tänkvärt att studien använde sig av erfarna hundförare och polishundar som fått vänja in sig med dessa metoder. Hur skulle din hund reagera?
Läs mer om studien
Salgirli, Y., Schalke, E., Boehm, I., & Hackbarth, H. (2012). Comparison of learning effects and stress between three different training methods (electronic training collar, pinch collar, and quitting signal) in Belgian Malinois police dogs. Revue de Médecine Vétérinaire, 163(11), 530-535. Läs studien i sin helhet här.