Det finns många hundtränare, hundbeteendeutredare och självutnämnda experter på internet som lovar att de kan hjälpa dig och din hund med olika problem. Faktum är att titlar som hundinstruktör, hundtränare, beteendeutredare och hundpsykolog inte är skyddade titlar. Däremot är titeln psykolog skyddad och just nu arbetas det med att ta bort titeln hundpsykolog och ersätta det med hundbeteendeutredare. Siktet är att titeln hundpsykolog kommer försvinna 2025. Det betyder att vem som helst kan kalla sig hundpsykolog (för tillfället), hundtränare eller hundinstruktör och arbeta med hundar som har beteendeproblem, även utan utbildning. Hur ska du som hundägare veta vem du ska vända dig till när du behöver hjälp? I den här artikeln går vi igenom vad du ska leta efter och vad du bör vara särskilt försiktig med.

Vad har personen för utbildning?

När vi jobbar med hundar är det viktigt att ha kunskap om deras biologi, psykologi och etologi. Hundar är kännande och medvetna varelser, så vi måste förstå hur de fungerar, hur de lär sig och hur olika träningsmetoder kan påverka dem. För att kunna hjälpa hunden på bästa sätt behöver vi ha ett forskningsbaserat förhållningssätt. Det innebär att vi använder oss av evidensbaserade metoder för träning och kommunikation.

Tyvärr finns det många som arbetar med hundar idag utan att ha någon form av utbildning. Vi avråder starkt från att ta hjälp av en sådan hundtränare. Utan rätt kunskap och erfarenhet riskerar du att påverka din hund välbefinnande negativt.

Om hundtränaren har en utbildning:

  • Säkerställ att utbildningen är från ett H-märkt* utbildningsorgan om det är en Yrkesutbildning.
  • Säkerställ att personen har en relevant utbildning. En utbildning till hundfrisör lägger inte grunden för beteendeutredare som exempel.
  • Säkerställ att det tydligt framgår vilken universitets- eller högskoleutbildning personen har.

H-märkning*. H-märkning är en kvalitetsmärkning som skapats av Sveriges Hundföretagare för att hjälpa konsumenter att välja seriösa och utbildade företag inom hundtjänster. För att ett företag ska bli H-märkt måste det uppfylla specifika utbildningskriterier, följa föreningens stadgar och etiska riktlinjer samt dokumentera sin kompetens och erfarenhet.

Red flags att se upp för

Oklara metoder utan stöd i forskning. Om tränaren inte kan förklara sina metoder eller ger vaga svar om hur de arbetar, kan det tyda på bristande kunskap eller att de inte vill avslöja att de använder aversiva metoder. En professionell hundtränare bör kunna förklara sin metodik tydligt och även hänvisa till relevant forskning. Tränare som avfärdar forskning och går i försvarsställning saknar ofta kunskap om evidensbaserade metoder och hur forskning tillämpas i praktiken.

Användning av aversiva metoder: Var försiktig med tränare som använder straff eller aversiva metoder. Läs istället om konsekvenserna med bestraffningar i hundträning, och överväg om det är något du vill utsätta din hund för. Det är inte etiskt försvarbart att använda sig av aversiva metoder, och det skulle även kunna strida mot Jordbruksverkets regler om hur hundar ska tränas.

Påståenden om att hunden är dominant och du behöver vara en alfaledare: Dominansteorin är en förlegad myt som föddes ur gammal forskning som inte är tillämpbar på livet med våra hundar. Läs mer om dominansteorin och överväg om det är något du vill utsätta din hund för.

Överdrivna löften: Hundtränare som lovar snabba eller mirakulösa resultat fokuserar ofta på symptomen istället för att ta itu med orsaken bakom ett beteende. Beteendeförändringar kräver tid och engagemang. Att använda kraftfulla bestraffningar för att till exempel få hunden att sluta skälla vid hundmöten kan verka effektivt, men det löser inte problemet; hunden förblir lika rädd och stressad (eller ännu mer rädd och stressad). Läs mer om riskerna med passivitet och inlärd hjälplöshet här.

Brist på transparens: En bra tränare bör vara öppen med sin verksamhet, inklusive priser, metoder och villkor. Om något känns oklart eller hemlighetsfullt, var försiktig.

Motstånd mot feedback: Om tränaren inte är öppen för feedback eller kritik kan det tyda på bristande kunskap. Utvecklingen inom hundträning går ständigt framåt, och vi lär oss hela tiden – ingen kan veta allt. Om hundtränaren inte är villig att lära sig och anpassa sina metoder, kan du räkna med att deras tillvägagångssätt inte är evidensbaserade.

Vårt löfte

På Glada Hundkurser arbetar enbart instruktörer med en H-märkt utbildning och / eller en relevant universitetsutbildning. Vi värnar om hundens välmående och arbetar med belöningsbaserade metoder och positiv förstärkning som har stöd i modern forskning. Vi accepterar inte aversiva metoder och våra instruktörer håller sig kontinuerligt uppdaterade inom hundpsykologi och inlärning. Vårt fokus ligger på hundträning som präglas av glädje och ger hållbara resultat.

By Published On: 7 november 2024Categories: Hundliv

Leave A Comment