Hur lär sig hunden? Att ha kunskap om hur hunden lär sig är viktigt både för relationen och vardagslivet med din hund. Om du förstår varför hunden gör som den gör så kan du förutse och förebygga beteendeproblem, skapa en trygg miljö och tillgodose din hunds behov på ett optimalt sätt. Det skapar också bättre förutsättningar för träningen, oavsett om du har ambition att tävla eller bara hålla det på en hobbynivå.

Klassisk betingning vs operant betingning

Klassisk betingning och operant betingning är två viktiga begrepp inom inlärningspsykologin du behöver förstå.

Klassisk betingning handlar om hundens naturliga reaktion på händelser. Det kan vara reflexer eller kroppsliga reaktioner som hunden inte riktigt styr över. Tänk dig att du säger ”BRA” varje gång innan du ger hunden en godis. Efter en tid kommer hunden att börja associera din signal med godis, och så småningom kommer hunden att salivera och slicka sig om munnen bara genom att höra ”BRA” (även om godiset inte är i närheten). Ett annat exempel är om du blåser en hund i ögat och ögat sluts. Tänk dig att du skulle börja klicka varje gång du blåser hunden i ögat. Så småningom kommer hunden att sluta ögonen bara av klicket, även om du inte blåser hunden i ögat. 

Operant betingning handlar om hur hunden kopplar ihop sitt egna beteende med vad som händer efteråt (konsekvenser). Tänk dig att hunden flera gånger hittat något gott att äta (belöning) när den hoppat upp på diskbänken. Det gör att den troligen kommer fortsätta att hoppa upp på diskbänken i jakt på belöning. Ett annat exempel är hunden som får en godis (belöning) varje gång den sätter sig på kommando. Sannolikheten har nu ökat att hunden kommer fortsätta med det.

Båda koncepten spelar en viktig roll i förståelsen av hur djur och människor lär sig och anpassar sitt beteende.

De fyra konsekvenserna

Det finns fyra olika konsekvenser inom operant betinging. När vi tränar hund så kan vi använda oss av dessa konsekvenser för att antingen öka eller minska frekvensen av olika beteenden. Förstärkning används för att öka frekvensen ett beteende, medan bestraffning används för att minska frekvensen av ett beteende.

Det finns fyra olika konsekvenser:

Positiv förstärkning innebär att något trevligt eller önskvärt tillkommer (+) för att öka sannolikheten för att beteendet upprepas. Det kan till exempel vara beröm, godis, leksaker, lek, klappar eller uppmärksamhet. Det ska vara något som är belönande för hunden.

Negativ förstärkning innebär att något obehagligt eller oönskat tas bort (-) för att öka sannolikheten för att beteendet upprepas. Det kan till exempel handla om ett strypkoppel som slutar spänna runt halsen när hunden går fint, eller ett tryck mot baken släpps när hunden har satt sig ner. Det är inte ovanligt att negativ förstärkning kombineras med positiv bestraffning.

Positiv bestraffning innebär att något obehagligt eller oönskat tillkommer (+) för att minska sannolikheten för att beteendet upprepas. Exempel på det är anti-drag-sele som trycker åt när hunden drar, ryck i koppel, skäll, ta tag i nackskinnet eller att lägga ner hunden på rygg, så kallade ”alfarullningar”.

Negativ bestraffning innebär att något trevligt eller önskvärt tas bort (-) för att minska sannolikheten för att beteendet upprepas. Exempel på negativ bestraffning är utebliven belöning, vända ryggen till / inte ge uppmärksamhet, ta bort leksaker, mat eller annat som hunden vill ha.

Positivt och negativt i det där sammanhanget har alltså inget att göra med att bestraffningen är ”bra” eller ”dålig”. Alla dessa fyra konsekvenser kan användas för att minska eller öka ett beteende, men skapar helt olika förutsättningar och känslor hos hunden.

Varför ska hunden lyda dig?

Jag läser ofta om hundägare som tycker att hunden ska vara lydig bara för att. Hunden ska vara lyhörd, lyssna på sin ägare och göra precis som vi säger. Men varför ska hunden lyda dig, egentligen? Bara för att vi säger det?

Fundera på hur de konsekvenser du använder i träningen och till vardags påverkar hundens känslor, motivation och självständighet. En viktig fråga du bör ställa dig själv är:

Vill du ha en hund som utför beteenden för att uppnå något trevligt eller för att undvika något obehagligt?

 

By Published On: 28 december 2023Categories: Inlärning, Psykologi

One Comment

  1. […] belöning är byggstenen i positiv förstärkning: något önskvärt läggs till för att öka sannolikheten att hunden upprepar […]

Leave A Comment