Har ni en valp eller unghund har ni säkert märkt att den kan vara riktigt krävande i vissa perioder, och kanske har ni skämtsamt hotat med att lägga ut den på Blocket? Här ska vi gå igenom hundens utvecklingsfaser och förklara vad som händer i varje period. Vi tittar också på hur du kan stötta din hund utan att det slutar med en annons på Blocket. Så, låt oss börja från början!
Neonatalperioden
0-2 veckor
Den första tiden i livet hos valpen kallas för neonatalperioden. Under denna perioden är de blinda, döva och har dåligt luktsinne då nervsystemet ännu inte hunnit utvecklas speciellt mycket. De har också dålig motorik och frambenen är de som fungerar bäst då valpen ska kunna mjölktrampa när den diar, det innebär att de rör sig i cirklar eftersom bakbenen inte riktigt hänger med ännu.
Under de första veckorna utvecklas nervsystemet väldigt mycket men kroppen kommer prioritera vad som ska utvecklas först.
Under denna perioden ska man inte bära runt på valparna då detta kan påverka deras neurohormonella utveckling som i sin tur kan leda till stress i framtiden.
Övergångsperioden
2-3 veckor
Nu går de in i den så kallade övergångsperioden. Denna period varar endast en vecka. Under denna period händer det massor hos valpen i utvecklingen. Den öppnar sina ögon men har fortfarande ganska dålig syn på grund av de outvecklade nervsystemet. Även hörseln börjar nu komma igång och även bakbenen börjar komma ikapp i utvecklingen. Valpens sensoriska nervsystem börjar nu utvecklas och kan samarbeta mer och mer med det motoriska nervsystemet.
Denna vecka är en känslig tid och under denna veckan är det bra och valparna och tiken får vara så mycket i fred det bara går. Ju bättre tiken är på att ta hand om sina valpar, ju mindre risk för stress i framtiden.
Socialiseringsperioden
3-16 veckor
Detta är kanske en av de absolut viktigaste faserna i valpens utveckling. Under socialiseringsperioden kommer valpen att utveckla sina sociala färdigheter och bygga relationer till andra individer i sin omgivning samt utveckla sin kommunikation. Vid 4 veckors ålder börjar de testa sig fram med sina olika sätt att kommunicera och tränar på sina syskon och upptäcker hur deras kommunikation har för effekt på sina syskon. Vid 5 veckor börjar de bitas och dra i sina syskon vilket lär dem hur man kommunicerar fysiskt utan att skada den andra.
De kan nu börja gå lite lätt och vid 7-8 veckors ålder kan de röra sig relativt obehindrat. Det är nu de börjar utforska omvärlden och använder alla sina sinnen för att ta in nya intryck och utforska dessa. Här är det av stor vikt att valpen haft möjlighet till att utforska många olika föremål och underlag hos uppfödaren för att minska risken för rädslor i framtiden och skapa ett större optimistisk synsätt. Detta är också extremt viktigt för hjärnans utveckling då valpen behöver stimulera sina sinnen för att utvecklas korrekt. Forskning visar att valpen är som mest mottaglig för nya intryck mellan 6e och 8e veckan men att deras huvudsakliga socialiseringsperiod pågår tills att de är 12 veckor.
Miljön kommer att påverka hunden
Fält. L (2003) nämner i sin bok om ett försök som M W Fox utfört där han testade valpar som växt upp i innehållsrik miljö kontra valpar som växt upp i en innehållsfattig miljö. Resultatet blev att de valpar som vuxit upp i en mer innehållsrik miljö var mer optimistiska än de valpar som växt upp i en innehållsfattig miljö som var mer pessimistiska. Resultatet visar också att de valpar som vuxit upp i innehållsfattiga miljöer löper större risk för att utveckla olika stressrelaterade problembeteenden i vuxen ålder.
Detta är en av anledningarna till att valpar helst bör flytta när de är 8 veckor (max 12 veckor) eftersom socialiseringen och exponeringen för den nya miljön är betydligt lättare att ta in när valpen är 8 veckor jämfört med efter 12 veckor. Skulle valpen bli kvar hos uppfödaren tills dess är det av stor vikt att uppfödaren socialiserar valpen utanför hemmet. Detta för att valpen lättare ska kunna anpassa sig till ett liv utanför uppfödarens hem.
En av de absolut vanligaste orsakerna till rädslor i framtiden är att valpen fått träffa för lite människor under denna perioden men också att de inte fått utveckla sina sinnen och utforska olika föremål och underlag.
Om valpen separeras från sin mamma och sin trygga miljö mellan 3 och 7 veckor ses en ökad stressnivå och ökad risk för separationsångest. Efter 7 veckor avtar denna stress och tiden mellan 7 och 12 veckor är en viktig period i detta fall. En valp som aldrig separerats från sin mamma och trygga miljö under dessa veckor drabbas av mer stress vid en flytt och drabbas enklare av separationsångest.
Enligt Malm. K (2005) är det viktigt att valparna aldrig ska behöva känna brist på resurser så detta i sin tur kan öka risken för resursförsvar senare i livet. Likaså tikens stress när valparna ligger i magen, hantering av valparna tidigt och tikens uppfostran spelar in.
Juvenila perioden
3-6 månader
Nu har valpen högst troligt flyttat till sitt nya hem och nu börjar det hända mycket hos hunden men främst är det tillväxt och språk som står i fokus. Runt 4 månader får valpen (både tikar och hanar) ett mindre hormonpåslag. Detta kan leda till lite hårdare lek, vakta sina resurser mer och ha fler åsikter. Visa för valpen att den kan lita på er så kommer de lösa sig fint av sig själv i de flesta fall. Ibland kan man behöva hjälpa valpen vid lek så inte den andra hunden blir onödigt utsatt. Skulle det vara så att den hunden som valpen leker med tydligt säger att de räcker men valpen inte lyssnar så avbryt leken. Valpen kommer testa sig fram vad som funkar och inte i sin kommunikation.
De är också här de byter ut sina tänder. Detta kan påverka vissa mer än andra. Hos vissa kliar det massor och vill då ha något och tugga på medan vissa inte påverkas alls.
”Spökåldern”
Mellan 5 och 7 månader går valpen oftast in i det som i dagligt tal kallas för ”spökåldern”. Detta innebär att de går in i en pessimistisk period där de upptäcker vad som är farligt och inte här i livet. Detta är fullt naturligt och en livsnödvändig fas i livet som bygger på överlevnad. Valpen kan nu börja reagera på mörker, nya platser, nya föremål på kända platser, rädslor för människor och andra djur och så vidare. Tvinga aldrig valpen att utforska de den är rädd för genom att dra den, locka den eller hålla kvar den tills den är lugn. Detta kommer högst troligt bara bevisa för valpen att det är just farligt. Låt hellre valpen utforska i sin takt och vill man belöna så belöna för att den tar kontakt och vågar utforska. Ju mer man tvingar in valpen i situationer den inte kan hantera, ju mer rädslor kommer byggas på. Dessutom kommer eran relation försämras om du som ägare inte visar ett gott stöd.
På sidan av kan de under denna pessimistiska perioden vara bra och jobba med att boosta optimismen och jobba med självförtroendet.
Tonårsperiod
6 – 24 månader
Det finns nog en anledning till att många omplaceringar är i just denna åldern, för helt ärligt, de kan vara riktigt jobbiga och ha och göra med ibland och den där annonsen på blocket kan locka kraftigt vissa dagar. Men håll ut, det går över.
Fysiska könsmognaden
Runt 6-8 månader börjar valpen utvecklas till en riktig unghund och den fysiska könsmognaden knackar på dörren. Detta innebär att hanar börjar lyfta på benet när de kissar, skvätter lite här och där och inser att tikar är riktigt spännande och andra hanar kan vara ett hot. Tikar börjar löpa. Under denna period kan de kännas som att din hund helt lämnat hörseln hemma och under denna perioden har de ofta svårt att lära sig nya saker.
För att eran relation inte ska ta stryk, lika så ditt egna psyke så sänk kraven under denna period och jobba mycket med lugna övningar. Försök inte lära hunden en massa nya saker om den inte är mottaglig och va flexibel från dag till dag. Bli inte arg eller irriterad om hunden inte klarar av träningen en dag utan anpassa dig och gör något hunden kan hellre än att bli osams.
Psykiska könsmognaden
17-36 månader
Runt 17 månader hamnar hunden i den så kallade psykiska könsmognaden. Det är här många upplever att ens hund många gånger blir personlighetsförändrad. Både hanar och tikar påverkas i det sociala och kan leka lite mindre än vad de gjort innan, hamna lättare i bråk, även med sina kompisar, visa rädslor de inte haft innan, visa aggressiva beteenden och andra märkliga beteenden de inte visat innan.
Detta brukar lugna ner sig runt 3 års ålder men ibland tidigare. Inte helt ovanligt att de lugnar ner sig en period strax efter 2 för att sedan vid 2,5 år ungefär få en sista dipp, lagom tills man tänker att de äntligen är över. Många upplever denna period som jobbigast och det är inte helt ovanligt att det är under dessa perioder ägarna söker hjälp med en beteendeutredning, kanske mest för att man som sagt trodde att allt va över.
Under denna perioden behöver de allra flesta mer aktivering och ibland kan det nästan kännas som att de är helt omöjliga att trötta ut.
Glöm inte att den hormonella påfrestningen är otroligt jobbig för de flesta hundarna så stötta istället för att bli arg. Och kom ihåg att detta är fullt naturligt. Jobba mycket med av och på knapp under hela denna perioden så hunden lätt kommer ner i varv igen efter en stressig situation samt lär sig koppla av.
Vuxenperioden
Runt 3 års ålder anses hunden vara vuxen och äntligen känns det som att man kan börja njuta av hundlivet. Dock kan de finnas lite problem kvar sen sviterna av könsmognaden. Därför är det superviktigt att jobba med problemen när de uppstår under de olika faserna och inte ha tänket ”äsch, de går över”. Bättre och grunda och förebygga än att låta problemen rota sig och bli svårare att bli av med i framtiden.
Seniorperioden
Runt 7 års ålder räknas hunden som senior. Men detta är såklart helt individuellt när den rent fysiskt klassas som senior. Hur dem blir som seniorer är svårt och säga.
Referenser
Fält, L (2003): Beteendeboken: Om valpens tidiga beteendeutveckling. Sellin & Partner Bok och Idé AB.
ISBN13: 9789170552502
Malm, K (2005): Hunden, Människan, Relationen. Solveigs tryckeri Skara. ISBN 91-975591-0-5